
BOARD OF ETHICS 
WASHINGTON SUBURBAN SANITARY CONIMISSION 

REQUEST FOR ADVISORY OPINION # A-08-04 

SUBJECT: CODE OF ETHICS 5 3-6(e): ACCEPTANCE OF HONORARIUM 

By request dated March 24,2008, a WSSC employee ("Requestor") asked the Board of 
Ethics (Board) for an advisory opinion regarding whether the employee may accept an offer from 
a national trade association to pay his travel, meal and lodging expenses in exchange for 
speaking at a the association's annual meeting and conference. 

Section 3-6(e) of the WSSC Code of Ethics (Code) addresses this issue of accepting an 
honorarium. Honorarium is defined in the Code as "the payment of money or anything of value 
for (1) for speaking to, participating in, or attending a meeting or other function; or (2) writing an 
article that has been or is intended to be published." Section 3-6(e) of the Code states: 

( I )  Except asprovided in paragraph (2) of this subsection, an empIoyee may not 
accept an honorarium ifthepayer of the honorarium has an interest that may be 
substantiaIly and materialIy affected, in a manner distinguishabIefrom thepubIic 
generally, by the performance of the individual's ofJiciaI duty; and the offering of 
the honorarium is in any way reIated to the individuaI's oficial position. 

(2) An employee may accept an honorarium under this subsection ifthe 
honorarium is limited to reasonable expenses incurred for the employee's meals, 
travel, and lodging, and reasonable and verifiable expenses for care of a chiId or 
dependent adult or gifts that are otherwise permitted under paragraphs (2), (3), 
and (6) of subsection (d) of this section. 

The requestor has been invited to speak, as a recognized expert in his field, at the trade 
association's annual meeting and conference. The trade association is offering to pay the 
requestor's expenses including airfare, hotel accommodations, meals, and other associated travel 
expenses. There is no other fee or payment being offered. The trade association does not do 
business with WSSC, however, some of the companies that belong to the association either do 
business with WSSC or may do business with WSSC in the future. 

It is the Board's opinion that the Requestor may accept the trade association's offer to 
cover "reasonable" expenses as permitted under tj 3-6(e)(2) of the Code. This would include 
coach airfare to and from the conference, meals at the conference, the discount hotel rate that the 
other conference attendees receive, and other attendant travel expenses (e.g. taxi fare) that may 
be expended. 

The circumstances presented here illustrate why this type of "honorarium" is permitted 
under the Code. As an agency, WSSC can only benefit from having its "experts" represent 
WSSC at these types of conferences and share knowledge with others in the water and 
wastewater industry. Although certain members of the trade association may do business with 
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WSSC, the trade association itself does not. It is clear from the correspondence that we 
reviewed from the trade association to the Requestor that the payment of reasonable expenses is 
being made by the trade association itself and not by any one individual vendor member. 

We emphasize that our opinion is based specifically on the facts presented here. If the 
party offering to pay the expenses had been a contractor or potential contractor with WSSC, our 
opinion may have been different, depending on the circumstances. 

On motion by Mr. Walton, seconded by Mr. Hausman, the Board agreed at its meeting 
held on April 10,2008 to adopt the foregoing 

LJa -p .  .,h(&- 
William Walton, Chair 

Date ' 


