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By request dated June 30, 2020, a Division Manager (“Requestor”) has asked the 
Board of Ethics (“Board”) to issue an advisory opinion as to whether the WSSC Code of 
Ethics (“Code”) restricts Washington Suburban Sanitary Commission (“WSSC”) from using a 
rider available in an existing contract issued by another government agency to procure services 
when the company that received the award completed related work on another contract.   

 
As background, WSSC is a member of the Metropolitan Washington Council of 

Governments (“COG”), which is an independent, nonprofit association of local municipalities 
and agencies.  The COG manages the contract for the use of DC Water’s Blue Plains regional 
sewer processing facility.  WSSC employees, along with other users of the facility, are members 
of the Blue Plains Regional Committee (“BPRC”).  WSSC employees also participate in the 
Technical Subcommittee of the BPRC.   

 
One of the goals of the COG is to issue and manage contracts that affect all BPRC 

agencies through their use of Blue Plains and to facilitate cooperative services among them. In 
2015, the COG awarded a contract to RJN Group (“RJN”) to conduct a survey of the sewer 
meters used by each BPRC member to monitor the flow of wastewater to the Blue Plains facility.  
The primary goal of this contract was to provide information to the Technical Subcommittee on 
the type of meters so that the agencies could eventually establish uniform servicing standards.  
The Technical Subcommittee used the results of the survey to help develop the metering and 
calibration specifications for servicing the sewer meters owned by BPRC that calculate flow to 
the Blue Plains facility.  In 2019, DC Water issued a solicitation for servicing the flow meters 
based on the Technical Subcommittee’s recommendations.  DC Water conducted its solicitation 
process and awarded the contract to RJN. 

 
The crux of the question presented here is whether riding DC Water’s contract with RJN 

for the sewer meter servicing would be impermissible under the "Participation in procurement” 
provisions of the Code due to RJN’s work on the prior and related contract with the COG.  
 

Code Ch. 1.70.270(a) provides:  
 
An individual or entity that employs an individual who assists WSSC in the drafting of 
specifications, an invitation for bids, a request for proposals for a procurement, or the 
selection or award made in response to an invitation for bids or a request for proposals 
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may not: 
1) submit a bid or proposal for that procurement; or 
2) assist or represent another person, directly or indirectly, who is submitting a bid or 
proposal for that procurement. 
 

The aforementioned “Participation in procurement” provisions of the Code are generally 
interpreted liberally with the goal to avoid the appearance of improper influence.  (See, State 
Ethics Commission Opinion 94-09 (1994) and Maryland State Board of Contract Appeals “In 
the Appeal of MGT Consulting Group”, Docket No. MSBCA 3118 (2019)).   

 
The question presented here is whether contracting with RJN to provide sewer meter 

servicing would be impermissible under the "Participation in Procurement” provisions of the 
Code due to RJN’s predecessor contract with the COG.  The crux of the question is what is 
considered as assistance to WSSC.  In this case, two agencies other than WSSC issued the 
subject contracts.  Procurement regulations allow for WSSC to utilize contract riders to obtain 
services by either an intergovernmental and/or cooperative purchasing agreement1 or a bridge 
contract.  Because the situation presented here contains elements of both contracting vehicles, 
each will be discussed further below.  

 
Intergovernmental and/or cooperative purchasing agreements are joint contracts or multi-

party contracts with another public agency.  In this instance, WSSC helped to develop the 
technical aspects of the surveying and servicing contracts through its participation on the 
Technical Subcommittee.  Additionally, and prior to the solicitation being released for bid, DC 
Water asked whether WSSC would adopt the servicing contract once it was awarded.  These 
factors support that evaluation as a cooperative purchase.  Under such a purchase, WSSC would 
have been fully involved in the entire contracting process so any assistance by a person or entity 
provided during the procurement process clearly would have been given to WSSC.   

 
Bridge contracting, on the other hand, can be used when WSSC adopts a contract as its 

own after another agency has controlled the solicitation and selection process.  In the situation 
that is the subject of this opinion request, WSSC employees did not: 1) develop the final 
solicitation for the servicing contract; 2) control the solicitation process; and/or 3) participate in 
evaluating bids or selecting the vendor.  Accordingly, WSSC’s lack of involvement in this 
critical portion of the DC Water procurement also supports evaluation of this purchase under the 
bridge contract regulations.  However, this lack of involvement does not automatically mean that 
an evaluation of the propriety of the purchase process does not take place. 

 
Before a bridge contract can be utilized, the Chief Procurement Officer is required to 

make the following determinations: 

                                                            
1 The Procurement regulations for Intergovernmental and cooperative purchasing state: “WSSC may participate in, 
sponsor, conduct, administer, or enter into a cooperative purchasing contract for the procurement of any goods and 
supplies, services, or construction, or the cooperative use of goods and supplies, services, or construction with a 
public entity. The cooperative procurement may include joint contracts or multi-party contracts.” (Code of 
Regulations Ch. 6.15.270). 
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(1) The person has an existing contract with another public entity for the goods and 
supplies, services, or construction which WSSC would like to procure; 
(2) A bridge contract is in the best interests of WSSC; and 
(3) The contract between the person and the other public entity was awarded as the 
result of a competitive selection process acceptable to the Chief Procurement Officer. 
(Code of Regulations Ch. 6.15.290)  

 
Of particular relevance to the Board for evaluation of this procurement is the requirement that 
the Chief Procurement Officer determine that the contract was awarded under “a competitive 
selection process that is acceptable to the Chief Procurement Officer.”  The subject award needs 
to be evaluated under this process, with careful attention given to the goal of the Code’s 
“Participation in procurement” provisions of avoiding the appearance of improper influence. 

 
In conclusion, the Board holds that a vendor can be determined to have provided 

assistance to WSSC through a contract with another agency under the “Participation in 
procurement” provisions of the Code. At this point the Board does not have the information 
necessary to determine whether RJN provided impermissible assistance on this solicitation. 
Accordingly, the Board defers evaluation of this purchase to the Chief Procurement Officer.  
The Board strongly recommends that the Chief Procurement Officer review this matter with 
particular attention to the goal of the Code to avoid the appearance of improper influence 
during the evaluation.  

 
The Board commends the Requestor for recognizing the Code of Ethics requirements 

and seeking the Board’s advice in this matter.  
 

This opinion applies to the specific facts presented herein.  Should circumstances 
change or additional concerns arise, Requestor should seek further guidance from the Board. 
 

On motion of Member Hausman seconded by Member Hysen, three members of the 
Board agreed at its meeting held on October 14, 2020, to adopt the foregoing advisory 
opinion. 

 
 
 
 
 
      _______________________________ ____ 
      George E. Pruden, II, Chair   Date 
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